Fakta om arkitektur

c

Fakta om arkitektur

Arkitektur är vetenskapen och konsten att framförallt designa byggnader men även miljöer och inredningar. Arkitektur är en utformning av ett föremål där många aspekter tas in för att föremålet ska få sitt slutgiltiga utseende. Exempel på sådana aspekter är bl.a. hur byggnaden skall användas och till vad. Det betyder att funktionaliteten är avgörande för en arkitekt när denne designar en byggnad. Och det är just det som är arkitektur att anpassa ett antal aspekter efter användarens/beställarens behov och vilja.

  • Arkitektur har spelat en central del i stora delar av vår mänskliga historia. Tänk bara på hur många turistattraktioner som är just en byggnad och en skapelse av en arkitekt. Arkitektur är konst i en väldigt stor skala och är värdefullt för det mänskliga arvet. Arkitektur från förr talar om vad som betydde något och hur man levde på den tiden byggnaden ritades/konstruerades.

 

  • Arkitekturen kombinerar funktionalitet och estetik till att skapa de byggnader som konstrueras. Allt från det minsta huset till stora palats har en gång blivit konstruerade av en arkitekt men med olika mål och idéer om slutresultatet.

 

  • Designen på arkitekturen skiljer sig mellan de olika tidepokerna som man oftast burkar dela upp byggnader i. Varje epok har sin egen stil några av dessa är: barock, grekisk-romersk, Art deco, viktoriansk, amerikansk Colonial.

 

  • Arkitektur kan vara subtilt eller skrikit, och materialet man använder sig av skiljer sig allt från virke till kalksten och betong. Ett kännetecken från den historiska arkitekturen är att man ofta använda sig av byggmaterial som fanns nära platsen där man skulle bygga. Ett exempel på det här är Grekland som nästan bara använde sig av kalksten i sina tidiga arkitektiska byggnader. Marmorn som var svårare att få tag på men som ändå ansågs vara fint, användes endast som utsmyckning.

 

  • I det gamla Amerika och även i Sverige var trä och virke väldigt populärt att använda sig av till arkitektiska byggnader. Främst för att det fanns och ännu finns ett enormt överflöd av timmer.

Läs även:

Varför behöver man en arkitekt?

Hitta en arkitekt.